Alles over lachgas vind je hier

 In BLOG

Alles over lachgas

In dit blog lees je alles over lachgas Nou ‘alles’ is misschien wat veel maar we gaan in op de meest gestelde vragen. Hopelijk krijg je de antwoorden die je zoekt. Dat vinden we belangrijk want we willen je graag goed informeren zodat jij beschikt over de juiste informatie. Wil je meer informatie over een van de onderdelen waarover wij je uitleg geven dan klik je heel makkelijk door naar het blog dat er dieper op ingaat. Alvast bedankt voor het lezen lezen en natuurlijk delen!

Wat is het effect van lachgas?

Lachgas patronen
Lachgas patronen

Laten we het het even hebben over wat je voelt bij het gebruik van lachgas. Wanneer je lachgas recreatief gebruikt dan geeft het je een ontspannende kortdurende roes. Die roes voel je echt wel even en dat vinden veel mensen een prettig gevoel.

Zijn er gezondheidsrisico’s?

Lachgas valt onder de Warenwet. Het toezicht op het naleven van die wet valt onder de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzoek gedaan naar de schade voor de gezondheid. Het onderzoek geeft aan dat er bij recreatief gebruik geen waarneembaar risico voor de gezondheid bestaat.

Hoe gebruik je lachgas veilig?

Wanneer je lachgas veilig wilt gebruiken zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De tank of patroon is koud. Inhaleer daarom nooit direct vanuit de tank of patroon. Doe je dat wel dan kunnen er bevriezingsverschijnselen optreden en dat wil je natuurlijk niet. Over veilig gebruik lees je meer in dit blog.

Het bezit en gebruik van lachgas is niet verboden.

Mag ik lachgas tijdens het rijden gebruiken?

Lachgas Cracker
Lachgas Cracker

Als je een voertuig moet besturen dan doe je dat natuurlijk nuchter. Gebruik voor of tijdens het rijden geen middelen die je gedrag of reactievermogen kunnen beïnvloeden. Het gebruik van is weliswaar (nog) niet met een testje te controleren, maar dat moet ook niet het punt zijn bij deze vraag. Gebruik je verstand en bestuur geen enkel voertuig onder invloed. 

Is lachgas verboden?

Vroeger viel lachgas onder de Geneesmiddelenwet, maar in 2014 besloot het Europese Hof dat het binnen Europa niet langer als geneesmiddel kan worden aangemerkt. Het middel zou geen ‘therapeutische werking’ hebben en valt daarmee buiten de definities van een geneesmiddel. In 2016 onderschreef de Hoge Raad de uitspraak van het Hof en bepaalde met een arrest dat lachgas voortaan onder de Warenwet valt. Het bezit en gebruik van lachgas is dus niet verboden.

Kun je lachgas gewoon verkopen?

Wanneer je lachgas verkoopt dan moet je de regels van de Warenwet hanteren. Als verkoper ben je verantwoordelijk voor het product dat je verkoopt. Een doosje kopen en losse patronen doorverkopen is dan ook geen goed plan. Mocht je de ambitie hebben om verkoper van dit product te worden, vergeet dan niet even langs de Kamer van Koophandel te gaan. Daar kunnen ze je uitstekende informatie geven.

Hoe voorkom ik overlast voor anderen?

Met recreatief gebruik van lachgas ben je een ander niet tot last. Berichten in de media laten zien dat mensen zich ergeren aan de achtergelaten capsules. Wat je even moet bedenken is dat veel mensen zich niet verdiepen in de materie en het gewoon bestempelen als ‘drugs’. Uiteraard zit Niemand erop te wachten dat de parkeer- of speelplaats eruit ziet als een gebied waar mensen ‘drugs’ hebben gebruikt. Dat geeft mensen een onveilig gevoel en dat wil je niet veroorzaken. Je wil het gewoon lekker chill houden dus doe iedereen een plezier en ruim gebruikte patronen gewoon netjes op.

Waar halen wij onze informatie vandaan?

Wanneer je op internet zoekt naar informatie over een onderwerp dan vind je van alles. Helaas is die informatie niet altijd juist. Wij vinden het belangrijk om informatie aan te bieden en te vinden bij betrouwbare bronnen. Voor dit blog vonden wij informatie op de volgende websites: https://www.nvwa.nl https://www.jellinek.nl/ https://www.rivm.nl. Bezoek deze sites wanneer meer informatie wilt hebben of lees ons blog.

Recommended Posts

Leave a Comment

0
Korting niet van toepassing op patronen.
DRAAI
Never
Remind later
No thanks